11 Eylül 2014 Perşembe

Cezalı Şehir Yozgat

Yozgatta bir efsanedir cezalı olması.. Yok bu bahane ile ceza almıştır, yok şundan diye bir sürü şehir efsanesi vardır. Ama gerçek nedenini  Türkiye Gazetesi Yazarı Sayın Prof. Dr. Kemal Buğra Ekinci'den öğreniyoruz.. Meğer nedeni heykel yaptırmamakmış!!!

Ekinciden başka şehirlerinde cezalı olduğunu ve nasıl cezalarını affettirdiklerini öğreniyoruz.. Ama aynı zamanda af bu kadar kolaydı da neden bizim cezamızın affına gidilmedi diye sormadan edemiyor insan kendine.. Bakalım Ekinci neler demiş yazısında :



           ''Batı hukuk tarihinde, çocuklar ve deliler fiillerinden dolayı cezalandırıldığı gibi; ölülere, hayvanlara, hatta cansız varlıklara ceza verildiği olurdu. Daha da garibi, bir savaş kaybedildiği zaman, silahlara ceza verilirdi. Toplar, zincirlenir; kılıçlar, pantolonun içine sokulurdu. Cansızların cezalandırılması geleneğine, cezalı şehirlerle biz de katkıda bulunmuşuzdur. Çoklarından “bu vilâyet cezalı”; “şu kasaba cezalı” diye duyarsınız. Konya, Bursa, Yozgat, Bilecik, Kütahya, Kırşehir, Maraş, Rize, Tunceli, Düzce, Zile, Menemen gibi şehirlerin ismi bu meyanda anılır. Fransa ihtilâlinden sonra, kralcılara destek veren Vendée gibi şehirler, kara listeye alınmıştı. Bundan ilham alan bizimkilerin de, cezalı şehirler listesi hazırladığı kanaati halk arasında hâkimdir. Bu şehirlerin büyük kısmı, merkezî hükümete karşı isyan veya dikbaşlılık sebebiyle kara listeye alınmış; mesul görülenler, İstiklâl Mahkemeleri vasıtasıyla sindirilmiş; şehirler de yatırımlar engellenerek cezalandırılmıştır. Ancak bu bilgilerin çoğu rivayetlere, hatta şehir efsanelerine dayalıdır.''

Evet buraya kadar cezalı kentleri öğrendik.. Peki Ya Yozgat ne yapmışda ceza almış.İşte yazının Yozgatla ilgili kısmı :


 ''Çapanoğlu isyanları sebebiyle Ankara’yı çok uğraştıran Yozgat, rivayete göre bir ziyaretinde halk zamanın reisicumhurunu protesto ettiği ve heykel yaptırmadığı için kara listeye alınmış; hiçbir yatırım yapılmadığı gibi; yol üzerinde olmasına rağmen demiryolu bile geçirilmemiştir. Nitekim Ankara-Sivas demiryolu, arazi müsait olduğu halde, Yerköy’den Kayseri’ye iner; sonra tekrar yukarıya çıkarak Sivas’a ulaşır. Yozgat, bugün bile milliyetçiliğin kalesidir.''


Son tespitine katılmamakla beraber bu konunun yoruma çok açık olduğunu belirtmek isterim. O kadar çok yorum yapılabilir ki Yozgat ve cezası hakkında... Ne bloglar ne de sayfalar yeter gibime geliyor :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder